ПГИ - Перник представља Ђурђу Пинџурову

Ученици из ПГИ - Перник припремили су извештај о Ђурђi Пинџуровoj - познатој народној певачици из перничког краја, познатој као „славуј из Трањског региона“.

Ђурђа Пинџурова, звана и Гуга, била је једна од првих народних (и оперских) певачица након Ослобођења Бугарске. Рођена је 18. априла 1895. године у живописном пограничном граду Труну, област Перник.

„2. јун - Дан Ботева и оних који су умрли за слободу Бугарске“ - ПМПГ Монтана

Данас, 2. јуна 2020. године, навршава се 144 године од смрти великог бугарског револуционара. На данашњи дан сагнимо главе у част и захвалност успомени на Ботева и све оне који су погинули за слободу Бугарске!

Христо Ботев - песник, револуционар, активиста бугарског националноослободилачког покрета

Рођен је 25. децембра 1847. године (по новом календару 6. јануара 1848. године) у Калоферу у породици учитеља Ботјо Петков-а и Иванке Ботеве. Трогодишњу школу у Калоферу завршио је 1862. године, након чега је школовање наставио у Одеси.

2. јун - дан Христа Ботева

Дан Ботева и оних који су умрли за слободу и независност Бугарске

2. јуна славимо успомену на Христа Ботева и оне који су погинули за слободу Бугарске. Овај дан се слави од 1901. године, када су се његови побуњеници и други грађани окупили на врху Околчица, месту Ботевове смрти, да одају почаст.

1876. године 205 младих дечака стигло је на обалу Дунава код Козлодуја и са зебњом су пољубили своју отаџбину. Њих је надахнула светла идеја борбе за слободу своје Отаџбине, угушене у пет векова угњетавања од стране Османског царства.

Локалитет од националног значаја у општини Ботевград

Споменик-костурница Ботевових побуњеника са статусом локалитета од историјске и уметничке вредности од националног значаја, Одлуком Завода за непокретно културно наслеђе и наредбом Министарства културе од 13. априла 2020. године, Костурница Ботевових побуњеника у селу Скравена добила је статус локалитета од историјске и уметничке вредности са категоријом „Национални значај“. Спомен костурница описана је у регистру нематеријалних објеката културног наслеђа у Бугарској. Ово је званично најављено на традиционалној прослави Ботеовог дана у селу Скравена.

Георги Димитров и Рударски спомен парк у Пернику (ПГИ - Перник)

Ученици из ПГИ - Перник припремили су презентацију којом су представили личност Георгија Димитрова и Рударски спомен парк, које је једно од најпопуларнијих обележја у граду.

Георги Димитров Михаилов је бугарски политичар, лидер Бугарске комунистичке партије (БЦП) и председник Коминтерне.

ПГИ - Перник слави 11. јун - Дан економиста

Ученици из Савета ученика ПГ за Економију - Перник направили су постер у част 11. јуна - Дана економиста.

11. јуна у Бугарској се обележава Дан економиста. Дан је 2005. проглашен професионалним празником одлуком Савета министара поводом 110. годишњице оснивања Првог бугарског економског друштва 1895. године. Касније, 1990. године, компанија је преименована у Унију економиста Бугарске.

Сваке године овај дан сви ученици и наставници славе као празник Струковне економске школе - Перник.

Срећан празник свим садашњим и будућим економистима!

ФЛХС-Видин: 3. март - државни празник Бугарске

3. март је највећи национални празник Бугарске - Ослобођење наше земље од османске власти. Датум означава почетак Треће бугарске државе 1878. године након потписивања мировног споразума између Русије и Османског царства, којим је окончан руско-турски рат 1877-1878.

9. јун - Међународни дан пријатељства

Студентски парламент из ПМПГ-Монтана прославио је Међународни дан пријатељства представљањем у електронском дневнику средње школе и разговором о тој теми на разредном часу.

Пријатељство је посебна врста љубави. Љубав која нас инспирише чини нас бољима, смјелијима, стварнијима. Ипак, тешко је наћи правог пријатеља, али када га нађете, уверени сте да не постоји веће богатство од њега!

Данашњи Дан пријатељства је дивна прилика да се захвалите најближим пријатељима и кажете им да их волите!

1. јун - Међународни дан детета

Студентски парламент у ПМПГ-Монтана прославио је 1. јуна - Међународни дан детета презентацијом у електронском дневнику средње школе. Овај дан је најсунчанији, најсрећнији и најрадоснији празник, јер је посвећен деци из свих делова света.

Иако са малим закашњењем - Срећан празник, мале, велике и још веће девојчице и дечаци!

Познати људи града Монтане

    

Студентски парламент ПМПГ-а припремио је плакат са информацијама о познатим људима из града Монтане, јер нас надахњују својим достигнућима и заслугама и за свој рад су добили међународно признање.

Поносни смо на наше суграђане!

ФЛХС Видин представља сјајну спортисткињу Стефку Костадинову

Стефка Георгиева Костадинова је бугарска атлетичарка, олимпијска шампионка и вишеструка освајачица европских и светских титула, светска рекордерка у скоку у вис.

Стефка Костадинова рођена је 25. марта 1965. године у Пловдиву. Каријеру је започела гимнастиком и пливањем. Школовала се у Средњој спортској школи „Васил Левски“ у Пловдиву. У 7. разреду је већ „мајстор спорта“, а у 10. разреду је скочила 190 цм.

ФЛХС Видин представља: Нина Добрев

Већина љубитеља филма је вероватно чула за канадску глумицу Нину Добрев, али вероватно само неколицина зна да има бугарско порекло. Нина или Николина Каменова Добрева рођена је 9. јануара 1989. у Софији, главном граду Бугарске. Са две године преселила се са породицом у Торонто. Нина је похађала јавну школу Ј. Б. Тирел где је започела часове балета и џеза и такмичила се у ритмичкој гимнастици. Касније је студирала на Wexford Collegiate School for the Arts и на Универзитету Рајерсон у Торонту, на департману за социологију, иако јој је 2008.

Pages

  • Total Visitors: 218262