ПГИ - Перник чества 2 юни - Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България

Ученици от УС на ПГИ - Перник изготвиха презентация, чрез която да отдадат почит на 2 юни - Деня на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България.

2 юни е Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Датата е кончината на българския поет и революционер Христо Ботев (2 юни 1876 г.). За първи път се отбелязва във Враца и Пловдив през 1884 г. Официално се чества от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола (Околчица) присъстват Ботеви четници. На 2 юни 1948 г. точно в 12 часа е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в чест делото на българските герои и оттогава това се прави и до днес – в продължение на 2 минути сирените в цялата страна оповестят отдаването на всенародна почит.

С едноминутно мълчание и вой на сирени гр. Перник почете подвига на Христо Ботев и на падналите в борбите за свободата и независимостта на България. 

 

По традиция в града се поднасят цветя и венци на паметника на поета-революционер. Паметникът на Христо Ботев се намира пред сградата на Минната гимназия в Перник, носеща неговото име. 

Прикачен файлРазмер
PDF icon hristo_botev.pdf1.46 MB
  • Total Visitors: 218008