"Не бъди част от статистиката" - Гимназия по икономика и търговия Вранье

Болестите на пристрастяването са много голям здравен и социален проблем. В допълнение към последствията за здравето на потребителите на PAS, тези заболявания водят и до редица социални проблеми. Работата по превенцията на злоупотребите с PAS е необходима и предполага действието на няколко различни области в обществото.

Средната възраст, когато младите хора започват да експериментират с наркотици, най-често марихуана, е 16, а средната възраст, когато започнете да използвате хероин, е 21.

Как приемането на психоактивни вещества влияе на личността

Психоактивните вещества са тези вещества, които променят състоянието на съзнанието, настроението и поведението. Съвременните класификации на болестите определят всички здравословни разстройства, които могат да възникнат поради консумация на психоактивни вещества. Сред тях най-важните са - остро отравяне (интоксикация), злоупотреба с наркотици и зависимост и синдром на абстиненция или криза.

Наркоманията е състояние на периодични или хронични отравяния, вредни както за индивида, така и за обществото, причинени от многократна употреба на природни или синтетични наркотици.

Наркотиците през твоите очи (ПГИ - Перник)

Учениците от УС на ПГИ - Перник подготвиха есета на тема "Наркотиците през твоите очи", чрез които заявиха личната си позиция относно разпространението на различните видове зависимости сред обществото, но най-вече бе обърнато внимание на наркотичната зависимост. Смятайки, че това е една от най-големите заплахи за младите, учениците разработиха тази дейност по мрежови проект "Смъртоносните бонбони". Темата е свързана и с онлайн урок "Психологическите зависимости", който се проведе в ПГ по икономика. 

УП на ГПЧЕ - Видин акцентира върху опасностите, свързани с наркотици

Все повече и повече деца се изкушават да опитват различни видове наркотици от свои приятели с предтекст, че нищо няма да се случи от един опит. Като след това броят на опитите се увеличава, а ефикасността спира и се прибягва до все по-силни вещества. Така започват много зависимости още от много ранна възраст.

Това, че сега сме в изолация заради коронавируса, не спира по никакъв начин този интерес.

Ученическият съвет във Видин с интеракция против наркотиците

Ученическият парламент на ГПЧЕ "Йордан Радичков" усилено работи по мрежовия проект "Смъртоносни бонбони",въпреки създалата се ситуация. Участниците в парламента водят  дискусии и търсят начини за интеракция с връстниците си. Проектът, който подготвяме, ще бъде осъществен веднага щом се върнем към нормалните учебни занятия. Той включва събиране на истински и лични истории от учениците ,свързани с разпространяването на наркотични вещества,последиците от употребата им и разиграването на тези истории в класните стаи.

Безопасност на децата, превенция и защита срещу злоупотреба с психоактивни вещества - Гимназия "Бора Станкович" Бор

В рамките на Ученическия парламент, Гимназия Бора Станкович в Бор, в сътрудничество с членовете на Парламента , но и с други ученици от нашето училище, се проведе семинар на тема: „Безопасност на децата, превенция и защита срещу злоупотреба с психоактивни вещества“. Семинарите бяха проектирани и реализирани от учениците от осми клас на нашето училище, които преди това са преминали обучение за безопасност, необходими знания и умения по темата за лошите последствия от психоактивните вещества.

"Кажи НЕ на дрогата!" (Гимназия "Бора Станкович" Бор)

Нашият ученически парламент се занимава с темата, свързана с психоактивни вещества, чрез друга форма на проектно задание. Учениците между другото посочиха, че спортните занимания и здравословният начин на живот могат да се използват за защита и избягване на лошото въздействие на наркотиците.

Листовка „Не е силна дума“, ученически парламент на Гимназията по икономика и търговия Вранье

По време на изпълнението на мрежовия проект „Смъртоносните бонбони“, ученическият парламент на Гимназията по икономика и търговия във Вранье разработи листовка за това как да кажем „не“ на наркотиците.

Листовка за наркотиците на ЕГ "Д-р Петър Берон"

Тук е публикувана листовката за наркотиците, изработена от ученическия парламент на ЕГ "Д-р Петър Берон", Кюстендил. Изтеглете листовката в pdf формат.

Страници

  • Total Visitors: 230933