Георги Димитров и Рударски спомен парк у Пернику (ПГИ - Перник)

Ученици из ПГИ - Перник припремили су презентацију којом су представили личност Георгија Димитрова и Рударски спомен парк, које је једно од најпопуларнијих обележја у граду.

Георги Димитров Михаилов је бугарски политичар, лидер Бугарске комунистичке партије (БЦП) и председник Коминтерне.

Димитров је рођен 1882. године у радомирском селу Ковачевци, округ Перник, у породици избеглица из Пиринске Македоније, али је одрастао у Софији. Завршио је само основно образовање и почео да ради у штампарији, али се убрзо окренуо синдикалној и политичкој делатности. 1913. изабран је за народног посланика, а после Првог светског рата био је међу вођама бољшевичке БКП.

Георги Димитров је 1923. године предводио септембарски устанак, након чијег неуспеха је радио као функционер Коминтерне у Москви, Бечу и Берлину. 1933. био је међу оптуженима у разметљивом судносм процесу у Лајпцигу. Својим енергичним говорима током суђења стекао је међународну славу, поставши једна од најпопуларнијих личности светског комунистичког покрета.

Рударски спомен парк у Пернику налази се на Тргу Кракра. Његова изградња као меморијалног комплекса започела је у септембру 1979. Завршен је и отворен 18. јуна 1982. године поводом стоте годишњице рођења Георгија Димитрова. Иза пројекта стоји тим који чине: вајар - проф. Секул Крумов, архитекте: проф. Иван Татаров, ванр. Проф. Тотју Тотев, Танко Серафимов, Иван Николов; инжењери: Т. Малеев, Б. Димитров, Е. Георгиев, Е. Пеев, П. Брачахков, А. Дурчхев и С. Стојчев.

AttachmentВеличина
File georgi_dimitrov.pptx1.49 МБ
  • Total Visitors: 233894