"Дани банице"

Гастро-туристичка манифестација „ Дани банице “ Бела Паланка

Један од најзначајних догађаја у Белој Паланци од 2006.год. 

 

Српска традиционална кухиња обухвата разноврсност укуса и мириса, насталу мешавином утицаја разних народа који су пролазили овуда и живели на овим просторима. Традиционални специјалитет белопаланачког краја је баница (пита), коју су наше баке припремале у свим приликама.

Наше домаћице кажу да назив баница потиче од речи банути, јер се баница може сем сиром пунити било чиме што је домаћици доступно кад бану гости. Баница је бесквасна пита са развијеним корама, пуњена преврелим овчијим сиром и заливена машћу.

На иницијативу чланица удружења „Мирис завичаја” њено величанство баница добија своју манифестацију. Идеја за покретање ове манифестације настала је као резултат дугогодишњег рада на терену оснивача удружења, са циљем да се сачуваjу од заборава стари кулинарски рецепти наших бака. 

Године 2006.  одржана је прва манифестација „Дани банице” у ресторану Врело и трајала је један дан, када су 36 чланица удружења уложиле свој материјал и време да реализују своју идеју. Већ следеће 2007. године интересовање за манифестацију расте и организацију преузима Народна библиотека „Вук Караџић”.

 

Манифестацији се придружују пекари и произвођачи сирева. Из године у годину манифестација се допуњује и освежава. Удружења су излагала своје ручне радове, ручно израђен накит, грнчарију, дуборез, народну ношњу и друго. Посетиоци су могли да пробају домаћу традиционалну кухињу. Такмичарке су се надметале само у једној категорији – слана изворна баница. Амбијент је био традиционални, такмичарке су биле одевене у традиционалну народну ношњу. Трочлани жири је оцењивао укус, мирис, архаичност и комплетну израду банице. Додељивале су се награде за прва три места као и за најлепшу народну ношњу, најмлађу и најстарију учесницу и најбоље аранжиран сто. У сарадњи са ЈП Центром за културу „Бела Паланка“ манифестацију прати културно-уметнички програм са гостима из Србије и иностранства.

Убрзо манифестација добија међународни карактер. Такмичењу се придружују удружења из Македоније и Бугарске.

Традиција је да победница меси џиновску баницу, а материјал обезбеђује организатор. Од 2009. године се уводи презентација израде банице, тако да посетиоци могу да виде начин израде банице. Године су пролазиле, а манифестација  „Дани банице“ је напредовала у сваком погледу, број такмичара је повећан, интересовање расте из године у годину.

Године 2012.  организацију преузима Туристичка организација Беле Паланке. Манифестација траје 3 дана и одржава се другог викенда августа месеца. Уводе се још две категорије, слатка традицонална и интегрална традиционална баница. Банице оцењује стручни жири Асоцијације шефова кувара Србије.

Одржавају се радионице за децу, где наши најмлађи учесници уз помоћ промотера манифестације, Ненада Гладића („Лепог Брке“), могу да науче како да направе своју прву баницу. Уводи се и Дечија олимпијада где се и најмлађи такмичари могу такмичити у припреми банице, као и у радионици „Цртање на брашну“. Баницу су правила и деца дипломатских представника.

Од 2015. године баницу оцењује стручни међународни жири Асоцијације шефова кувара Бугарске и Румуније. Посетиоци могу да дегустирају специјалитете иностране кухиње.   Учешће узимају дипломатски представници из Аустралије, Енглеске, Гане, Индије...

У самом центру града постављена је статуа „Белопаланчанка са баницом“ – у знак захвалности женама које су сачувале традицију. То је уједно и једина статуа у Србији посвећена жени домаћици.

Сваке године ову манифестацију посети неколико хиљада посетилаца из свих крајева Србије као и из иностранства. За време трајања манифестације Белу Паланку посети  преко 20000 посетилаца, а од тога је око 4000 туриста из Бугарске.

Поред слане, слатке, интегралне, уведена је још једна категорија – креативна баница. На манифестацији било је око 300 такмичара.

Гастро-манифестација „Дани банице“ се организује у периоду августа месеца у прелепом амбијенту парка „Врело.

Посетиоци увек имају прилику да уживају у бројним изненађењима и богатом културно-уметничком програму. Манифестација је такмичарског карактера и негује обичаје, културу и традицију овог краја Србије. Ова манифестација покушава да сачува од заборава старе кулинарске рецепте наших бака, те да их пренесе даље како су се они и преносили „с колена на колено“ кроз историју.

  • Total Visitors: 129521