Дебата "Да ли ученички парламент треба да функционише у ванредној ситуацији?“ - ФЛХС Видин

Ученички парламент средње школе Јордан Радичков - Видин одржао је дебату на тему „Да ли ученички парламент треба да функционише у ванредној ситуацији?“

Заговорници (тим „за“) су тврдили да је ученички парламент дужан да настави свој рад у хитним случајевима. Чланови тима „против“ су тврдили да у ванредном стању није разумно да ученички парламент делује и да би он требао да престане да функционише.

У свом првом аргументу, заговорници су нагласили да школа у хитним случајевима није престала да ради, већ је само променила облик активности - учење на даљину, логично је да УП настави свој рад у другом облику, користећи електронске уређаје.

У свом другом аргументу, заговорници су тврдили да када се УП школе Јордан Радичков обавезао да ће учествовати у пројекту Регион партиципације младих, у којем учествују многи парламенти школа у Бугарској и Србији, није било у реду да престане да ствара мрежне иницијативе, јер то ће отежати колегама из других парламената. А лидери морају бити одговорни, без обзира на потешкоће са којима се сусрећу.

У свом трећем аргументу, заговорници су поделили да у условима самоизолације учешће у активностима парламента пружа шансу да особа живи потпуније, да у свој свакодневни живот уврсти различите активности које су другачије од школских предмета и породичних обавеза. На тај начин имају прилику да створе и развију своје идеје за учешће у иницијативама као што су „Смртоносни слаткиши“, „Познати људи и догађаји“, „Здрава храна“, „Треба забранити ученичке парламенате“ и „COVID 19“. Такође, ово доводи до занимљиве комуникације са друговима из школе, када о својим иницијативама разговарају у оквиру Фејсбук група њиховог одељења.

Тим „против“ се није сложио с овом тезом и изнели су своје аргументе у одбрану тезе да у условима ванредне ситуације ученички парламент не би требао наставити са радом.

У свом првом аргументу они су се осврнули на тврдњу да су ученици преоптерећени школским обавезама јер наставници дају огромне количине домаћих задатака на даљину. Исцрпљеност је толико велика да чланови парламента прелазе границе својих менталних и физичких способности. Они не треба ништа додатно да раде, посебно дуготрајне активности мрежних пројеката. Као лидери, они морају бити одговорни и за своје здравље.

У свом другом аргументу, чланови тима „против“ су нагласили да је ванредна ситуација ухватила многе људе неспремне за електронску комуникацију. Много је чланова парламента који немају техничку способност да се баве комуникацијом на даљину: неки зато што имају браћу и сестре, који користе исте уређаје и не могу учествовати у виртуелним састанцима, други зато што имају слаб Интернет или живе у забаченим селима и немају интернет везу, користе само телефоне, а неки - зато што им је тешко да користе Microsoft Teams, где иначе парламент одржава састанке.

Стога је најбоље да УП прекине свој рад током ванредног стања.

Тим „за“ су те аргументе одбацили, наводећи да нису сви у ученичком парламенту насумично изабрани људи, да су их њихови другови изабрали да представљају интересе одељења, тако да нису могли престати са радом.

Као деца 21. века, средњошколци морају да савладају модерну технологију, а ако неко нема такве вештине, сада је време да их стекне.

На крају дебате сви су се сложили да је оптерећеност ученика у учењу на даљину заиста много већа него у стварном физичком окружењу. Али управо зато што су представници УП-а, потребно је уложити више напора него други и наставити да развијају активности везане за ученичку самоуправу.

  • Total Visitors: 220087