2. јун - дан Христа Ботева

Дан Ботева и оних који су умрли за слободу и независност Бугарске

2. јуна славимо успомену на Христа Ботева и оне који су погинули за слободу Бугарске. Овај дан се слави од 1901. године, када су се његови побуњеници и други грађани окупили на врху Околчица, месту Ботевове смрти, да одају почаст.

1876. године 205 младих дечака стигло је на обалу Дунава код Козлодуја и са зебњом су пољубили своју отаџбину. Њих је надахнула светла идеја борбе за слободу своје Отаџбине, угушене у пет векова угњетавања од стране Османског царства.

Историја Ботевог одреда једна је од најсветлијих страница у Априлском устанку 1876. године - врхунцу ослободилачких борби Бугара у Османском царству. Његово брутално сузбијање изазвало је широк међународни одговор и довело до ослобађања Бугарске у руско-турском рату 1877-78.

Данас је Ботев међу нашим најомиљенијим националним херојима, који су оставили светли траг у умовима генерација Бугара. А његова генијална поезија и страствено новинарство су драги свакоме од нас. Од 1901. године, 2. јун се званично слави као Дан Ботева и оних који су погинули за слободу Бугарске, а од 1948. године тачно у 12 сати сирене нас позивају на минут ћутања широм земље.

Представљамо вам излагање студента Александра Константинова, члана Савета ученика ППМГ „Акад. Проф. Др Асен Златаров“ у знак поштовања према делу Христа Ботева и оних који су погинули за слободу и националну независност Бугарске!

Омаж успомени на националне хероје Бугарске!

AttachmentВеличина
File 2-yuni_5.pptx1.8 МБ
  • Total Visitors: 180320