Дрога виђена твојим очима (ПГЕ - Перник)

Ученици из одбора ПГЕ - Перник припремили су есеје на тему „Дрога виђена твојим очима“, кроз које су изнели свој лични став о ширењу различитих врста зависности у друштву, али је највише пажње било посвећено зависности од дрога. Сматрајући да је ово једна од највећих претњи младим људима, студенти су ову активност развили у оквиру мрежног пројекта „Смртоносни слаткиши“. Тема је такође везана за онлајн лекцију „Психолошке зависности“, која је одржана у Средњој економској школи.

УП из ГПЧЕ - Видин наглашава опасности у вези са дрогом

Све више и више деце је у искушењу да пробају различите врсте дроге од својих пријатеља, под изговором да се ништа не може догодити из једног покушаја. Након тога, наравно, број покушаја расте, док ефикасност опада, што посеже за јачим и јачим супстанцама. На тај начин зависност почињу од малих ногу.

Чињеница да смо под карантином због коронавируса уопште не зауставља интересовање за дроге.

"Немој бити део статистике" - Економско-трговинска школа Врање

Болести зависности представљају веома велики здравствени и друштвени проблем. Поред последица по здравље корисника ПАС, ове болести доводе и добројних социјалних проблема. Рад на превенцији злоупотребе ПАС је неопходан и подразумева деловање више различитих области у друштву. 

Просечан узраст када почиње експериментисање са дрогама, најчешће марихуаном, је 16 година, а просечан узраст када се почиње са коришћењем хероина је 21 година.

Како узимање психоактивних супстанци утиче на човека

Психоактивне супстанце су оне супстанце, које мењају стање свести, расположења и понашање. Савремене класификације болести дефинишу све поремећаје здравља до којих може доћи због зимања психоактивних супстанци. Међу њима, најважнији су појмови – акутно тровање (интоксикација), злоупотреба и зависност од супстанце и апстиненцијални синдром или криза.

Наркоманија је стање периодичног или хроничног тровања, штетног , како за појединца, тако и за друштво, проузрокованог понављаним узимањем природних или синтетичких дрога.

Ученички савет у Видину у интеракцији против коришћења дрога

Савет школе ГСJ "Jордан Радичков" увелико ради на пројекту "Смртоносне бомбоне" упркос актуелним догађајима. Чланови савета разговарају о овој теми и траже начине интеракције са вршњацима. Спровођење пројекта ће се догодити чим се вратимо на свој уобичајени школски програм. То укључује колекцију стварних и личних прича везаних за дистрибуцију опојних дрога и последице тога. Савет ће приказати приче као перформанс у разреду или кошиђћењем такозваног "форум-театра". Сврха пројекта је ширење свести о овој теми уз помоћ интерактивних игара и укључивање свих ученика.

Лифлет на тему "Не, моћна реч" ученичког парламента Економско-трговинске школе Врање

Током реализације пројекта Смртоносне бонбонице, ученички парламент Економско-трговинске школе Врање, израдио је лифлет како рећи не дрогама. 

"Реци НЕ дрогама!" (Гимназија "Бора Станковић" Бор)

Наш Ученички парламент обрадио је кроз још један вид пројектних задатака тему везану за психоактивне супстанце.  Ученици су између осталог указали и како се спортским активностима и здравим животом можемо одбранити и изборити од лошег утицаја дроге. Кроз симулацију интересантне ТВ емисије (где су се неки ученици нашли улози водитеља, а други у улози "стручњака" за ову област и одговарали на питања водитеља и публике) и  приказа важних информација и чињеница на хамеру, представљен је значај ове теме која је, на жалост, данас све присутнија.

Безбедност деце, превентива и заштита од злоупотребе психоактивних супстанци- Гимназија "Бора Станковић" Бор

У склопу Ученичког парламента, школе Гимназија "Бора Станковић" из Бора, сарадње са члановима парламента, али и другим ученицима наше школе, одржана је радионица на тему: „Безбедност деце, превентива и заштита од злоупотребе психоактивних супстанци“. Радионице су осмислили и реализовали ученици трећег разреда наше школе, који су претходно прошли обуку која се тицала безбедности, потребних знања и вештинa на тему лошег утицаја психоактивних супстанци.

Дискусија одржана у школи Јоан Екзарх у Враци

Имали смо разговор са ученике, у ту сврху смо позвали ученица која је прошла кроз ову врсту зависности, објаснивши разлоге који су је подстакли на овај начин живота, природу и негативне ефекте свих врста психоактивних супстанци, како се понашала и корисни савети за ученике. У ту сврху припремили смо презентацију о разним психоактивним супстанцама и њиховим негативним утицајима на организам и друштво. Други део ученика припремио је постере.

Pages

  • Total Visitors: 233789