Живот у доба пандемије

Савет ученика ППМГ Академик Професор др Асен Златаров - Ботевград одржао дискусију на тему „Чему нас учи живот у карантину“? Ова ситуација је рај за људе који имају богату машту, наивно размишљање и верују у теорије завере. За свакога је корисно да схвати у шта верује и да то веровање пропагира другима. Мало је људи који имају времена и жеље да провере изворе и истинитост конкретних изјава. С друге стране, неки живе самоуверено са ароганцијом у крајњем уточишту и потцењују претњу од корона вируса, дефинишући је као "манипулацију" и "медијску хистерију".

Дебата "Да ли ученички парламент треба да функционише у ванредној ситуацији?“ - ФЛХС Видин

Ученички парламент средње школе Јордан Радичков - Видин одржао је дебату на тему „Да ли ученички парламент треба да функционише у ванредној ситуацији?“

Заговорници (тим „за“) су тврдили да је ученички парламент дужан да настави свој рад у хитним случајевима. Чланови тима „против“ су тврдили да у ванредном стању није разумно да ученички парламент делује и да би он требао да престане да функционише.

"Мој нови ритам. Препоруке за прилагођавање новим околностима" - ПМПГ Монтана

Свако пролази кроз различите фазе свог живота и наилази на потешкоће на путу. Али чак и када све што нам се догађа изгледа као велика збрка, никада се не треба одрећи својих снова и жеља. Уосталом, (скоро) све у животу је питање перспективе. А ако покушате да будете оптимистични и позитивни према свему што свет може да понуди, установићете да ће тамни облаци које сте претходно видели сигурно изгледати мање сиво и монотоно.

Covid цртежи ученика

У сарадњи са професорима линковног, ученици нашег парламента су изабрали неколико радова који осликавају њихов досадашњи период у изолацији. Није се лако одрећи дружења, симпатија, шетње природом. Сигурно одрасли схватају ову ситуацију другачије али нама је теже. Зашто теже? Они су имали своје изласке и дружења, симпатије на клупама у парковима. Они су имали своју прославу матуре, другарско вече. Неки од нас ће баш тај део живота прескочити и никада га неће проживети. Проживеће га али из другог, чудног угла.

Covid из моје столице

Ова година почела је као и свака претходна. Нико није могао ни да замисли да ће се цео свет зауставити на неколико месеци, људи неће моћи да путују, школе и факултети неће радити... Србија је потпуно неспремно дочекала овај нови корона вирус. Без јасног плана... За само неколико дана „најсмешнији вирус у историји човечанства“ изазвао је да се прогласи ванредно стање и онемогући излазак грађана за време полицијског часа.

"Како да нам буде досадно заједно, а ипак одвојено"

Ученички парламент из ПМПГ Монтана креирао је постер на тему "Како да нам буде досадно заједно, а ипак одвојено", представивши део својих хобија и изазове својих другова из разреда. За многе од нас је тешко живети у условима социјалне искључености, али овај период можемо лакше пребродити ако покушавамо да изолацију не доживљавамо као лошу ствар, већ као прилику да се одморимо од социјалне исцрпљености и пронађемо нови хоби или за приближавање нашој породици.

Изазивамо вас да прихватите изазове! Веселимо се вашим одговорима у коментарима!

"Музика и њена скривена моћ" - ПМПГ Монтана

Ученички парламент је припремио и представио у „форми тутор одељења“ презентацију на тему „Музика и њена скривена моћ“. Сврха презентације је откриће могућих начина за суочавање са кризом и терапиа за добро расположење. Надамо се да ћемо вас напунити позитивним мислима и енергијом!

,,Проклета авлија" у доба короне

Иво Андрић - српски нобеловац. Много тога се зна о њему. Али парламент Пољопривредне школе "Радош Јовановић Сеља" вам неће причати о њему...Бар не за сада.. Сада вам представљамо размишљања једне наше чланице о концепту Андрићевог дела "Проклета авлија" и времену у коме се налазимо. 

На крају, имате и линк до драматизације овог дела са можда највелинчаственијом глумачком поставом, укључујући и Зорана Радмиловића.

Насиље у породици током карантина

Ученички парламент Гимназије "Светозар Марковић" одлучио је да спроведе анкету на тему "Насиље у породици током карантина", јер сматрамо да је то велики проблем, као што кажу и стручњаци, јер људи проводе много више времена заједно у оваквим ситуацијама.

Истраживање на тему породичног насиља

РЕЗУЛТАТИ

-80% испитаника мисли да је повећано насиље од почетка карантина. Сматрају да је углавном над женама и децом повећан степен насиља.

Утицај COVID-19 на школовање и друштвени живот

Пандемија нас је све довела пред велику животну промену..од реализације наставе и школовања до размишљања о томе на које све аспекте живота изолација и физичко дистанцирање утичу највише, поготову у периду одрастања. Осврт и утисак чланова парламента Техничке школе из Књажевца може се видети у текстовима у прилогу. Оно што су овде главне теме су утицај промене услед пандемије на школовање и друштвени живот.

"СНАГОМ ВОЉЕ ПОБЕДИМО ИЗОЛАЦИЈУ" (Гимназија "Бора Станковић" Бор)

Нови услови и начин живота које је са собом донела пандемија вируса COVID-19 утицали су на наше досадашње навике, начин функционисања и живљења. Није било лако и једноставно прилагодити се и издржати све нагле промене. Многи људи су тешко поднели изолацију, све уведене рестриктивне мере, принудну одвојеност и самоћу, као и велику количину времена проведену "у четири зида". Јако је тешко и велики је изазов одупрети се томе...сачувати здрав разум, позитивне мисли и животну енергију.

Кућна изолација

Карактеристике и препоруке за кућну изолацију за вас су припремили чланови ученичког парламента Техничке школе из Књажевца. Промена јесте велика али пружа и доста  могућности. Усавршавање рада на рачунару, учење још неких пратећих ствари које ће нам требати у животу, другачије коришћење слободног времена и нова искуства у онлајн комуникацији. 

Pages

  • Total Visitors: 221245