Dezastre amintiri

LICEUL TEHNOLOGIC “PETRE BANIȚĂ”, CĂLĂRAȘI

INUNDAȚIILE sunt hazarde hidrografice cu o largă răspandire pe Terra care produc mari pagube materiale și pierderi de vieți omenești.

    Experţii de la Apele Române spun că în istoria recentă, pe teritoriul României, Dunărea a produs trei mari inundaţii. Cele mai semnificative evenimente hidrologice au avut loc în ianuarie 1998, martie - mai 2006 şi iunie - iulie 2010. Cele mai mari pagube s-au produs în timpul inundaţiilor din 2006, valoarea acestora ridicându-se, din calculele autorităţilor, la circa 340 de milioane de euro.

   ,,Din nou imagini cutremuratoare in judetul Dolj, in a doua zi de Paste. Mii de oameni isi strâng lucrurile mai de pret din case, le urca in mijloacele de transport pe care le au la dispozitie si pleaca din calea apelor spre zone mai sigure.

,,Ieri-dimineata, la ora 7.15, digul de la Dunare al incintei (cu o suprafata de aproximativ 13.000 ha) Bechet – Dabuleni s-a rupt in dreptul localitatii Sarata, la kilometrul 670 pe Dunare.

 La ora 7.50 s-a produs o ruptura in digul de compartimentare intre incintele Ghidici – Rast – Bistret si Bistret – Nedeia – Jiu (cu o suprafata de aproape 22.000 ha).,,-consemna atunci GAZETA DE SUD –ziarul oltenilor             

CUTREMURELE

     Cutremurele de pamant sunt miscari bruste ale scoatei care produc unde elastice

reflectate in trepidatii cu un impact puternic asupra asezarilor umane. Anual se

produc pe Glob peste 1 milion de cutremure, dar numai o mica parte din acestea

sunt sufficient de puternice pentru a fi considerate hazarde naturale.

       In tara noastra, cele mai puternice cutremure se  inresgistreaza in zona seismica Vrancea, situate  in regiunea de curbura a Carpatilor. Astfel de cutremure s-au inregistrat la 26 noiembrie 1802, 10 noiembrie 1940 si 4 martie 1977.

          Ultimul dintre ele a fost foarte  puternic  și s-a produs la ora 21:22:22 cu efecte devastatoare asupra României, dar și asupra localității noastre .   A avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter  și o durată de circa 56 de secunde ,1.570 de victime, din care 1.391 numai în București. La nivelul întregii țări au fost circa 11.300 de răniți și aproximativ 35.000 de locuințe s-au prăbușit. Majoritatea pagubelor materiale s-au concentrat la București unde peste 33 de clădiri și blocuri mari s-au prăbușit.Cutremurul a afectat de asemenea și Bulgaria. În orașul Sviștov, trei blocuri de locuințe au fost distruse și peste 100 de oameni au murit.   Epicentrul cutremurului a fost localizat în zona Vrancea, cea mai activă zonă seismică din țară, la o adâncime de circa 100 km. Unda de șoc s-a simțit aproape în toți Balcanii.

Distrugeri în Dolj:

  • 40.675 clădiri de locuinţe avariate(537 prăbuşite,180 blocuri avariate)
    Peste 200 de şcoli, 39 de întreprinderi, 442 unităţi comerciale
    Peste 100 de biserici

   AMENINȚĂRI

        ,,Dacă socotim 64 de ani de la cutremurul din 1977 rezultă 2041. Acesta este marele cutremur care poate fi în Vrancea. Nu o spun eu, asta rezultă din calcule. Nu poate fi un cutremur mai devreme, dar nu aş vrea să fiu director atunci la institutul pe care îl conduc acum”, a declarat Gheorghe Mărmureanu intr-o emisiune de televiziune.

        Este de amintit faptul ca peste limitele admise de specialiștii în domeniu,  nici în fața cutremurelor , nici în fața Dunării dezlănțuite , nici în fața arșițelor prelungite  nu se poate așeza  și rezista nimeni , cât de puternic ar fi !

  • Site Counter:489,142