Hazarde in locul meu

SCOALA PROFESIONALA VALEA STANCIULUI

Localitatea:Valea Stanciului

           Seceta este un hazard climatic cu o perioada lunga de instalare si este caracterizata prin scaderea precipitatiilor sub nivelul mediu, prin micsorarea debitului raurilor si a rezervelor subterane de apa care determina un deficit mare de umezeala in aer si in sol cu efecte directe asupra mediului si in primul rand asupra culturilor agricole.

             In  ultimii ani se vorbeste din ce in ce mai mult despre fenomenul incalzirii globale, despre scaderea stratului de ozon, despre efectul de sera, despre seceta si despre urmarile catastrofale pe care aceste perturbatii le au asupra naturii si asupra omului

      Cauzele care au dus la aparitia hazardelor climatice sunt legate de  clima-seceta prelungita din ultimii ani cat si interventtiile umane.    

      Specialistii apreciaza ca secetele si fenomenele generate de acestea sun cauzate atat de modificari in circulatia generala a atmosferei,determinate de manifestarea efectului de sera cat si  de anumite cauze antropice.

    Seceta se produce datorita discontinuitatilor survenite in functionarea normala a sistemului de curenti atmosferici.

Urmari ale unei secete prelungite:

-recolte compromise;

-uscarea profunda a solului;

-reducerea sau pierderea totala a culturilor agricole.

Inundatiile ar putea fi definite ca acoperiri cu apa, prin revarsare a unor intinse suprafete de teren. Si inundatiile ca si celelalte tipuri de calamitati se pot datora unor fenomene naturale cat si unor activitati umane (inundatii accidentale).

          Cele mai frecvente inundatii sunt insa cele datorate revarsarii apelor curgatoare sau formarii unor torente, ca urmare :

-         a unor ploi abundente, de lunga durata;

-         a topirii rapide a straturilor de zapada;

    Alte fenomene meteorologice periculoase ce pot afecta zona noastra sunt fenomene sezoniere produse de caderi masive de precipitatii, fiind accentuate de conditiile meteorologice in care se produc.

       -  inzapezirile,lapovita,fulgerele,grindina,chiciura,ceata,viscolul,inghetul puternic.     

    Incendiile sunt hazarde periculoase pentru mediu si pentru activitatile umane si determina distrugeri ale recoltelor sau pierderi de vieti omenesti.

   Incendiile pot fi declansate de cauze naturale cum sunt fulgerele,  fenomene de autoaprindere a vegetatiei si de activitatile omului (neglijenta utilizarii focului, incendieri intentionate, ).

    In perioadele secetoase, incediile sunt favorizate de vanturi puternice asociate cu temperaturi ridicate, care contribuie la extinderea rapida a focului.

    Incendiile  in comunitatea scolara  pot provoca, prin amploarea lor, multe pagube umane şi materiale. Factori precum timpul mare de descoperire a unui incendiu, momentul întârziat al alarmării persoanelor aflate în pericol, necunoaşterea clădirii şi a modului de comportare de către persoane, pot întârzia evacuarea sau pot conduce la alegerea unui drum mai lung de evacuare în locul căii de evacuare optime.

    Prin  participarea in cadrul proiectului “Reteaua Scolilor Sigure”-elevii scolii noastre  au dobandit  o serie de abilitati , deprinderi si priceperi  in acordarea primului  ajutor  in caz de dezastre,catastrofe sau calamitati naturale.

  • Site Counter:599,012