Здрава исхрана током пандемије

Ученички савет ППМГ „Акад. Проф. Др Асен Златаров“ - Ботевград прославио је Европску недељу јавног здравља у периоду од 11. до 15. маја 2020. године, коју другу узастопну годину одржава Европска асоцијација за јавно здравље (ЕУПХА) . Мото седмице „Радити заједно за здравије заједнице“ је у контексту глобалне пандемије КОВИД-19. Циљ иницијативе је подизање свести о важним питањима јавног здравља. Последњих дана многи људи и медији деле непотврђене „савете“ о чудотворној храни и додацима који спречавају заразу коронавирусом или помажу у превазилажењу болести.

Воће у исхрани

Воће су плодови који се једу као посластица, најчешће без додатне обрде. Спада у посебну групу намирница које се одликују малом енергетском вредношћу, великим садржајем воде, малом количином протеина и масти, богатсвом минералних састојака и витамина, као и садржајем других хранљивих састојака као што су ензими, органске киселине, танини и др.

Због оваквог садржаја, пре свега, минералних састојака, витамина, целулозе, ензима и др које имају превасходно заштитну улогу у организму, воће има велики значај за људско здравље. Од витамина воће садржи највише витамина Ц и каротина.

Место за здраву исхрану - идеје УП-а ГПЧЕ - Видин

Mесто за одмор и конзумирање здравих оброка ("кутак за кулирање") је место где се ученици могу одмарати између наставе и јести своје оброке док међусобно комуницирају. Овде ученици могу да на тренутак побегну од тешког школског програма. То ће бити сјајно место за састанке са новим људима и упознавање.

Дужност ученика ће бити да се брину за овај кутак и одржавају хигијену, што ће развијати њихову одговорност. Телефони и други дигитални уређаји нису дозвољени, као ни стални боравак на овом месту, јер кутак за кулирање треба користити што већем броју ученика.

Дизајн:

Здрава храна - УП из Беле паланке

У јеку пандемије потребно је размишљати и о здравој исхрани. Парламентарци средње школе "Никета Ремезијански" из Беле Паланке су успели да обједине једну презентацију на тему здраве хране мог краја. Презентација је презентована школској деци преко viber група одељења. Иначе наш крај је познат по паприци вртки и доброј баници (пита) и то не само од белог брашна него и од хељдиног и то са спанаћем, блитвом и другим здравим додацима који позитивно утичу на тело и имунитет.

Здрава храна

Учесници Ученичког парламента Пољопривредне школе ,,Радош Јовановић Сеља" су у условима које тренутна ситуација налаже, потпуно свесни чињенице да дужи боравак у кући потенцијално доводи и до не тако здравих навика у исхрани, или чак да неки излаз из ситуације проналазе у храни. Имајући то у виду, чланови парламента су припремили презентацију о важности баланса у људском организму.

Органски млечни производи у пољопривредној школи

Почетком марта ове године у склопу мрежног пројекта "Здрава храна" чланови ученичког парламента пољопривредне школе "Радош Јовановић Сеља" су припремили један постер о млечним производима и њиховој производњи. Нажалост, због целе ситуације смо тек сада имали прилику да сликамо постер и да га поставимо. 

"Једноставни, укусни и здрави оброци" (Гимназија "Бора Станковић" Бор)

Сезона је разноврсног воћа, поврћа и здравих намирница, па за себе и своје најближе можемо припремити интресантне, брзе, а укусне оброке. Као што смо раније нагласили, здрава храна и унос витамина нису неопходни само у тренуцима болести, вируса и других лоших околности. Уколико је могуће то треба бити део нашег свакодневног јеловника и нешто што чинимо у прилог јачања свог здравља. У прилогу вам шаљемо неке интересантне и једноставне рецепте за лагане оброке (додатке јелима) и посластице које су припремили ученици нашег парламента уз мали допринос свог педагога :)

Здраво тело, здрав дух

Ученички парламент Гимназије "Светозар Марковић" одлучио је да спроведе анкету на тему здравог живота наших вршњака. Надамо се да ће што већи број колега попунити анкету, да бисмо имали што прецизније резултате.

Анкета

РЕЗУЛТАТИ

На основу резултата анкете, дошли смо до неких закључака:

Уметност од хране и речи

Да ли сте размишљали која су вам омиљена а здрава јела за доручак, ручак и вечеру? Погледајте предлоге чланоба УП Техничке школе из Књажевца, "спаковане" у облике хране и још мало занимљивости о храни..

Наш ресторан здраве хране Економско трговинска школа Врање

Током реализације онлајн наставе наш ученички парламент је дошао на идеју да осмисли свој ресторан здраве хране. Уз помоћ професорке енглеског језика урадили су презентацију коју делимо са вама.

Презентациjа

Pages

  • Total Visitors: 219419