Новине

Нова понуда за обуку

ЕВРОПСКИ ФОРУМ МЛАДИХ ЛИДЕРА
24 - 27 април 2022 | Катовице, Пољска
4-дневна хибридна конференција у Катовицама, Пољска за младе европске лидере из ЕУ и суседних земаља са панел дискусијама и тематским сесијама о различитим важним аспектима европске сарадње младих.

Организатор: пољски НА за програме Еразмус+ и Европског корпуса солидарности (Национална агенција)

Ова активност је за учеснике из: Руске Федерације, земаља Источног партнерства, земаља Еразмус+: Млади у акцији Програма, земаља Западног Балкана

Завршни форум

22-23.10.2020 Завршни форум пројекта „Регион партиципације младих" одржан је у Алексинцу, Србија. У његовом раду учествовале су све партнерске школе из обе земље, а бугарске школе су биле присутне онлајн због мера против ширења вируса корона. Дневни ред догађаја укључивао је извештавање и евалуацију онога што је урађено у оквиру пројекта, као и планирање будићих активности. Форум је званично успоставио прекограничну мрежу школа и парламената, радећи на развоју ученичке самоуправе усвајањем и потписивањем Меморандума.

Трећа размена ученика у Врању

12-14.10. 2020 Трећа размена ученика у оквиру пројекта одржана је у Врању, Србија. Поново су само српски учесници физички учествовали у размени, док су се њихови бугарски вршњаци придружили онлајн. Тема размене била је „Смртоносне бомбоне". Током догађаја разговарано је о досадашњем раду на мрежном пројекту и улози ученичких парламената у борби против зависности од дрога. Учесници су имали прилику да чују мишљење стручњака.

Друга размена ученика у Прокупљу

05-07.10. 2020 Друга размена ученика у оквиру пројекта одржана је у Прокупљу, Србија. Због КОВИД кризе, били су присутни само учесници из Србије, док су Бугари учествовали онлајн. Тема размене била је „Здрава храна". Учесници су имали прилику да упознају искуства школе домаћина - Пољопривредне школе, да заједно кувају и направе здрав недељни мени.

Ученичке размене - посета у Монтани

23-25.09.2020 Прва од три планиране ученичке размене - посете организована је у Бугарској, у граду Монтана. Тема догађаја била је мрежни пројекат „Знаменити људи и догађаји ". Гости из Србије су се такође упознали са бугарским образовним системом и знаменитостима града. И као главни резултат посете, сви су на прво место ставили пријатељство.

Obuka mladih lidera i omladinskih radnika

09.-13.12.2019. U Belogradčiku u Bugarskoj je održana planirana petodnevna obuka mladih lidera iz učeničkih parlamenata i omladinskih radnika (odraslih koji koordiniraju rad parlamenata) iz 12 bugarskih i srpskih škola koje učestvuju u projektu. Trening je imao za cilj da pripremi učesnike za rad u ovim strukturama omladinske samouprave, kao i da testira razvijeni priručnik. Učestvovalo je 48 predstavnika ciljnih grupa i mešoviti tim sastavljen od trenera iz Bugarske i Srbije.

Drugi sastanak eksperata

26-27.11.2019. Drugi sastanak eksperata za liderstvo mladih i studentsku samoupravu uključenih u projekat Regiona participacije mladih održan je u Aleksincu, Srbija. Predstavljena je razvijena Metodologija studentske samouprave (Priručnik za rad učeničkih parlamenata), detaljno je komentarisana i dopunjena nekim idejama. Priručnik će se koristiti za planirane obuke i druge aktivnosti.

Rezultat selekcije škola

Otvoreni klub obaveštava javnost da je komisija za selekciju škola u okviru poziva za srednje škole u sprovođenju i postizanju održivosti aktivnosti i rezultata u okviru projekta „Region participacije mladih", finansiranog iz Interreg-IPA Programa prekogranične saradnje Bugarska- Srbija donela odluku da su izabrane sledeće škole:
1.      Gimnazija "Svetozar Marković" Niš
2.      Poljoprivredna škola "Radoš Jovanović Selja" Prokuplje
3.      Srednja škola "Niketa Remezijanski" Bela Palanka
4.      Tehnička škola Knjaževac

Konkurs za partnerske škole

01.10.2019 Društva za razvoj dece i mladih OTVORENI KLUB – Niš raspisuje javni konkurs za izbor 6 srednjih škola, po jedna iz Nišavskog, Topličkog, Pčinjskog, Pirotskog, Zaječarskog i Borskog okruga, za učešće u projektu “Region participacije mladih”. Kandidati treba da budu upoznati sa projektom i priloženim nacrtom ugovora. Prijava se podnosi putem interneta podnošenjem popunjenog, overenog od strane direktora i skeniranog obrasca prijave na otvoreniklub@gmail.com. Rok za prijavu je 15. oktobar 2019. godine.

Pages

  • Total Visitors: 218269