Пројекат

Пројекат Регион партиципациjе младих има за циљ да створи модел активних и кооперативних тела студентске самоуправе (парламенти), да их обједини у прекограничној мрежи од 12 таквих парламената широм пограничне регије, да побољша њихов капацитет и пружи им са методологијом, одговарајућом инфраструктуром (веб алати), техничким могућностима и практичним вештинама за развој иницијатива за умрежавање младих.

Пројекат се финансира из програма прекограничне сарадње ИНТЕРРЕГ-ИПА Бугарска - Србија.

Obuka mladih lidera i omladinskih radnika

09.-13.12.2019. U Belogradčiku u Bugarskoj je održana planirana petodnevna obuka mladih lidera iz učeničkih parlamenata i omladinskih radnika (odraslih koji koordiniraju rad parlamenata) iz 12 bugarskih i srpskih škola koje učestvuju u projektu. Trening je imao za cilj da pripremi učesnike za rad u ovim strukturama omladinske samouprave, kao i da testira razvijeni priručnik. Učestvovalo je 48 predstavnika ciljnih grupa i mešoviti tim sastavljen od trenera iz Bugarske i Srbije.

Drugi sastanak eksperata

26-27.11.2019. Drugi sastanak eksperata za liderstvo mladih i studentsku samoupravu uključenih u projekat Regiona participacije mladih održan je u Aleksincu, Srbija. Predstavljena je razvijena Metodologija studentske samouprave (Priručnik za rad učeničkih parlamenata), detaljno je komentarisana i dopunjena nekim idejama. Priručnik će se koristiti za planirane obuke i druge aktivnosti.

Rezultat selekcije škola

Otvoreni klub obaveštava javnost da je komisija za selekciju škola u okviru poziva za srednje škole u sprovođenju i postizanju održivosti aktivnosti i rezultata u okviru projekta „Region participacije mladih", finansiranog iz Interreg-IPA Programa prekogranične saradnje Bugarska- Srbija donela odluku da su izabrane sledeće škole:
1.      Gimnazija "Svetozar Marković" Niš
2.      Poljoprivredna škola "Radoš Jovanović Selja" Prokuplje
3.      Srednja škola "Niketa Remezijanski" Bela Palanka
4.      Tehnička škola Knjaževac

Konkurs za partnerske škole

01.10.2019 Društva za razvoj dece i mladih OTVORENI KLUB – Niš raspisuje javni konkurs za izbor 6 srednjih škola, po jedna iz Nišavskog, Topličkog, Pčinjskog, Pirotskog, Zaječarskog i Borskog okruga, za učešće u projektu “Region participacije mladih”. Kandidati treba da budu upoznati sa projektom i priloženim nacrtom ugovora. Prijava se podnosi putem interneta podnošenjem popunjenog, overenog od strane direktora i skeniranog obrasca prijave na otvoreniklub@gmail.com. Rok za prijavu je 15. oktobar 2019. godine.

  • Total Visitors: 35157